Är du rörmokare och kan tänka dig söka jobb över hela Sverige? Sök dig till region Väst och håll dig borta från Örebro och Värmland. I alla fall om du söker så hög lön som möjligt. Det visar en undersökning som bland annat presenterats på VVS forum.

Tidningen Byggnadsarbetaren gjorde en undersökning 2017 som sedan flera tidningar skrivit om. Bland annat lyfte VVSforum upp detta under 2018. Undersökningen visade på stora löneskillnader hos rörmokare beroende på var i landet man utförde arbetet. Den som kan tänka sig flytta skulle i teorin kunna få upp sin månadslön med 10 000 kr.

Högst lön hittades i region Väst där en rörmokare i snitt hade ca 272 kr i timmen. I månadslön innebär detta drygt 43 000 kr före skatt. Det kan ställas mot snittlönen inom Örebro-Värmland som hamnade på ca 210 kr timmen och därmed en månadslön på 33 600 kr.

Högre snitt än byggnadsarbetare

Undersökningen visade även på att rörmokare generellt har högre lön än byggnadsarbetare överlag. Snittet bland byggnadsarbetare var knappt 200 kr i timmen vilket alltså är en bit under den region som ger sämst i snittlön till rörmokaren.

Marknadsstyrd lön

Det kan tyckas konstigt att lönenivåerna är så olika i olika delar av landet men som med det mesta i samhället så är det marknadsstyrt. Det betyder generellt att i områden där det finns få utbildade kan de som har kompetens helt enkelt kräva högre lön. Skulle fler utbilda sig och det därmed skulle bli större konkurrens om jobben skulle även lönerna inte stiga lika mycket.

Samtidigt spelar nuvarande löner in. Om många har hög lön inom en bransch, inom ett specifikt område, så förväntas även nya anställda få högre lön på samma ställe.

Ofta bland de fem högst betalda

Sammanställningen ställde även rörmokare mot andra yrkesgrupper och detta inom de olika regionerna. Det visade sig då att dessa ofta var bland de fem bäst betalda yrkesgrupperna. I region Väst var just rörmokare på första platsen med 272 kr per timme. På andraplatsen kom plattsättare med 264 kr. Övriga tre på den listan var golvläggare, murare och arbetare inom TBM.

Även i Småland-Blekinge låg rörmokare i topp och överlag var de mycket ofta bland de högst betalda yrkena.

Stor brist inom storstäderna

Antalet som utbildar sig till rörmokare (och andra hantverksyrken) är idag betydligt lägre än vad marknaden efterfrågar. Detta gäller alltså även snickare, elektriker, kylmontörer m.m. Det kan ses redan från gymnasieintaget och sedan vidare på högskoleutbildningarna. Detta gör att många företag som vill expandera inte kan detta på grund av arbetsbrist. Det är exempelvis inte ovanligt att företag i Stockholm eller Göteborg har arbetsplatsannonser löpande för att försöka hitta folk. Andra vägar att anställa är att s.k. headhunta eller kontakta eleverna redan innan de lämnat sin utbildning.

Just den höga efterfrågan är en av drivkrafterna för lönenivåerna men självklart kan det även finnas andra faktorer som bidrar till detta.

Läs mer om skillnader i lönenivåer på VVSforum samt Byggnadsarbetaren vilka även var först att skriva om detta.