För en duktig hantverkare finns inga större bekymmer att få jobb, och inom flera områden råder dessutom brist på kunnigt yrkesfolk. För att jobba som hantverkare behövs oftast bara att man avslutat ett lämpligt gymnasieprogram för att sedan få anställning eller starta egen firma. Rörmokare, snickare och elektriker är några av yrkesgrupperna som går under kategorin hantverkare men det finns även massor av annat att välja mellan.
Rörmokare
Inom VVS finns en ljus framtid och efterfrågan på nya rörmokare är stor. Yrket erbjuder varierande arbetsdagar och mycket social kontakt med både kunder och andra hantverkare. I huvudsak utför man som rörmokare olika installationer och dragningar av ledningar och rör, och det kan handla om både stora nybyggnationer och mindre åtgärder i privatbostäder. Den korrekta benämningen för yrkesgruppen idag är egentligen VVS-montörer men i folkmun kallas det oftast för rörmokare.
Snickare
Idag finns ca 43 000 verksamma snickare i Sverige så det råder inte samma brist som för rörmokare. Ändå finns det goda chanser till jobb eftersom tack vare den starka byggkonjekturen som råder. Nybyggnationer sker över hela landet och många flerbostadshus byggs på olika platser. Det ger många arbetsmöjligheter och det krävs inte mer än att man har läst ett byggprogram vid gymnasiet för att sedan direkt efter skolan kunna börja jobba. Att arbeta som snickare eller rörmokare är ett fysiskt och kreativt arbete och passar inte minst för den som gillar att skapa och se stora skillnader på vad man åstadkommit från dag till dag.
Elektriker
Yrkesmän- och kvinnor inom elbranschen finns det relativt gott om men detsamma gäller här. Tack vare många nybyggen finns det arbetsmöjligheter även för den som är eller funderar på att utbilda sig till elektriker. Det finns flertalet områden att rikta in sig på och även detta är ett yrke där man jobbar tillsammans med många andra hantverkare. Väljer man att starta eget kan man själv välja vilken typ av arbeten man vill utföra och vilka kunder man vill jobba mot, och det kan vara en stor fördel för den som gillar att styra över sin tid själv.
Plåtslagare
Att arbeta som plåtslagare innebär, precis som för dom flesta hantverkare, både stora och små jobb. Någon behöver nya fönsterbleck och någon annan behöver ett helt nytt tak. Som plåtslagare arbetar man mycket utomhus under hela året och även detta är ett varierande yrke. Med sin arbetsplats på taket gäller det dock att man inte är höjdrädd, och det kan vara en fördel att vara fysiskt starkt så att man orkar med alla moment som arbetet kräver.
Vill man jobba som hantverkare finns det mycket att välja mellan. Yrkena skiljer sig en hel del åt, samtidigt som dom ändå är ganska lika. Det är inte ovanligt att många samarbetar med varandra för att slutresultatet ska bli bra, och för nya byggen krävs det minst en hantverkare av varje för att alla delar och moment ska bli rätt. För rörmokare råder stor brist men det är inga större problem att hitta jobb oavsett vilken bransch man vill vara i, och är man duktig kan man dessutom gå väldigt långt.